En sommarjobbares dagbok

Jag har låtsassemester. Sitter på balkongen på nyinköpta balkongmöbler med Jens Lapidus Livet deluxe och en kopp detox-te. Joseph ligger inne på soffan i den varma lägenheten och sover. Jag har låtsassemester och äter frukost på balkongen varje morgon, förtränger att jag snart ska till den kokande varma ersättningsbussen och tunnelbanan med turister för att sedan spendera dagen i den kyliga butikens AC. Jag har låtsassemester och springer vid vattnet efter jobbet, kommer hem genomsvettig, duschar iskallt och äter middag på balkongen. Jag har låtsassemester och Joseph kommer hem med skumpa en tisdag, han har riktig semester och vill fira. Jag har låtsassemester och blir lite mer irriterad än vad som anses normalt när det regnar på en ledig dag som idag. Jag har låtsassemester och vill aldrig gå in, kan inte sova när det är klibbigt även fast vi tagit ur duntäckena ur pålakanen, allt klibbar fast på min kropp och jag låtsats att vi är i Barcelona igen som förra sommaren. Jag har låtsassemester och är fast i Stockholm som med sina 32 grader känns som utomlands. Jag har låtsassemester och vi upptäcker nya utsikter när den lilla bron har stängt för renovering och vi får gå över den stora, höga bron istället. Jag kommer aldrig ihåg broarnas riktiga namn. Jag har låtsassemester och idag vill jag stoppa tiden. 
 
Taggar: arbeta, semester, sommar, stockholm;

Vad som inte bör läsas i sommar

När jag börjar på en ny bok eller ser en ny film märker jag fort om de är något för mig. Jag kan snabbt stänga av filmen eller lägga ifrån mig boken om de inte faller mig i smaken, något som min kära sambo tycker är ett märkligt beteende. Man kan inte via filmens intro eller bokens framsida om de är någotr att ha, hävdar han, men jo, det kan man visst. Så här kommer min lista på böker att undvika. Och nej, jag har inte läst alla, men jag har ändå en bestämd åsikt om dem. 
 
Hyptnotisören, av Lars Kepler
Detta är nog den sämsta deckare jag läst. Spännande, ja visst, men under hela läsningen såg jag de båda författarna framför mig, hur de satt och diskuterade hur och vad de skulle skriva, en syn som inte gjorde berättelsen det minsta trovärdig. Jag minns även att jag hoppade över väldigt många i min mening onödiga partier, som inte gjorde något för storyn. Nej, läs gärna deckare, men välj någon av Håkan Nesser eller Johan Theorin istället. Dock kan ni skippa Skumtimmen, den var lite trist. 
 
The Game, av Neil Strauss
Nej, jag har inte läst hela. Jag har läst lite i början och blivit utsatt för diverse raggningsförsök av killar som läst den, och jag kan inte säga det nog: De funkar inte! Och visst, det är kanske lite 2005 att skriva om denna bok, men likt förbannat står den numer i min bokhylla (fast Joseph säger att han inte läst den). Så köp den inte, läs den inte, utan var dig själv och ta inte på dig en cowboyhatt när du går ut. 
 
Dödsmässa, av Arne Dahl
En annan bok som står i min bokhylla sedan jag blev sambo är denna. Jag började läsa den i vintras någon gång, men jag blev så sjukt irriterad på storyns inkompetenta poliser som inte kunde lösa bankrånet. Eller det kanske de gjorde tillslut, jag slutade läsa innan de eventuellt kom så långt. Onödig läsning som bör skippas. Se en thriller istället. 
 
Den unge Werthers lidanden, av Johann Wolfgang von Goethe
Denna bok har jag läst i min utbildning, men jag ville bara dö tråkighetsdöden när jag läste den. Ja, det är en klassiker, och ja, den är ett utmärkt exempel på hur man skrev under romantiken, men så irriterad som jag blev på den unge Werther blir jag sällan på en karaktär. Jag ville bara ruska om honom och skrika åt honom att Lotte, som han trånar efter, inte är intresserad utan ska gifta sig med en annan. Fatta det. Ingen bok jag kommer tvinga mina framtida elever att läsa. Jag vill ju att de ska gilla mig. 
 
Med detta sagt så vill jag uppmana till att fortsätta läsa, för man vet ju vad som är bra läsning när man vet vad som är mindre bra. Och det är helt okej att sluta läsa en bok efter en eller ett par sidor om man inte roas av den, livet är för kort att tvinga sig igenom böcker eller filmer av ren princip. Stäng av, ställ undan, läs något annat och fråga gärna mig om fler boktips, jag har endel på lager!
 

Det stora bokinlägget

Förutom att springa älskar jag att läsa. Jag har ofta två, tre böcker på gång på samma gång, och jag läser den som jag är sugen på för tillfället. En kanske passar på den långa tunnelbanefärden till jobbet, en passar när jag solar och en passar att läsa i när jag gått och lagt mig. Som den blivande svensklärare jag är tänkte jag att denna sommar skulle gå i klassikernas tecken, och jag har snart plöjt Utvandrarna, en helt fantastisk bok som jag rekomenderar alla som är det minsta litteraturintresserade att läsa. 
 
Nu i semestertider tyckte jag att det var på sin plats att jag delar med mig av mina topp fem bästa böcker, och vilka de är var ett enkelt val att göra. Så mina vänner, här kommer Ellen Svahns boklista, en lista med böcker alla bör läsa både för nöjes och allvarets skull. De sker dock utan inbördes ordning. 
 
 En sorts kärlek, av Ray Kluun
En helt makalös kärlekshistoria om en man som är konstant otrogen mot sin fru som får bröstcancer. Jag läste den förra sommaren när jag och Joseph var i Barcelona och kunde inte slita mig. Den lästes ut på planet hem, och jag försökte dölja hur tagen jag faktiskt blev. Jag är inte så blödig och gråter sällan till film och desto mindre till böcker, men denna bok gjorde att jag snyftade till både en och två gånger. Läs den.
 
Levande och döda i Winsford, av Håkan Nesser
Jag har läst nästan alla av Nessers böcker, men det var när han slutade skriva deckare och började mer med mystiska kriminalromaner som jag verkligen fastnade. Denna bok är en historia om en kvinna som flyttat till den engelska landsbygden av en anledning man inte riktigt vet, och jag lovar, man vill veta varför. Extremt fängslande läsning. Läs den också. 
 
 Egenmäktigt förfarande, av Lena Andersson
Denna bok läste jag förra veckan. Jag började på tunnelbanan till jobbet på lördagen, och läste ut den i solen i Hammarby Sjöstad på måndagen. Den handlar om en kvinna som blir dödligt förälskad i en man som inte visar samma intresse för henne som hon gör för honom, och man som läsare får följa hennes tankar och besatthet i en fantastisk skildring om tankens makt. Språket författaren använder liknar inget annat jag tidigare läst, boken är värd att läsa enbart för den skull om man så vill. Läs även den. 
 
Hatet, en bok om antifeminsim, av Maria Sveland
Jag läste denna bok förra våren, och det är en dokumentär om feminism och dess motståndare. Jag läste ut den på en dag, jag satt i min soffa från morgon till kväll och kunde inte slita mig. Förmodligen hade jag något att plugga den dagen, men jag la allt åt sidan för att läsa denna fruktansvärda skildring av hat gentemot kvinnor och feminsiter. Denna bok bör alla läsa, men särskilt de som tycker att feminismen gått för långt, inte behövs i Sverige eller att feminister är ett gäng vita, kränkta medelklasskvinnor som dricker rödvin och hittar på saker att slåss för. 
 
Frankenstein eller den moderne Prometheus, av Mary Shelley
Jag har läst denna bok två gånger, båda gånger i min utbildning. I vintras skrev jag även en b-uppsats om den och jag kommer defenitivt att använda mig av den i min framtida undervisning. Boken är från början av 1800-talet, och berättar bland annat om Monstrets försök att anpassa sig till en värld som inte vill ha honom i den, och vad det får för konsekvenser. Ett ämne som är lika aktuellt än idag med andra ord. Läs. 
 
 
Gå nu till närmaste bibliotek och haffa dessa böcker. Vid ett senare tillfälle kommer en lista på böcker att undvika. Trevlig läsning!